Terpeny
Świadomość o istnieniu terpenów jest niska, chociaż otaczają nas dosłownie wszędzie. Terpeny to lotne cząsteczki, które spotykamy w naszym życiu codziennym na każdym kroku.
Znajdują się w szerokiej gamie roślin – kwiatach, owocach, warzywach i ziołach. Konopie są ziołem szczególnie bogatym w terpeny. Można je określić jako „pakiet” występujący z kannabinoidami. Warto pamiętać jednak, że terpeny w produktach CBD nie zawsze pojawiają się po pierwszej ekstrakcji.
Zdarza się, że producenci dodają dodatkowe terpeny w różnych proporcjach, aby zwiększyć zalety swoich produktów CBD.
Najprościej terpeny można określić jako lotne związki występujące w roślinach, które są odpowiedzialne za ich aromaty. Wdychamy terpeny za każdym razem, gdy poczujemy zapach kwiatu albo świeżego owocu. Otaczają nas.
Na świecie rozróżnia się kilkaset różnych terpenów, a aż ponad 200 zostało odkrytych w roślinach konopii. Jednak tylko kilka z nich jest na tyle wysoko skoncentrowanych w konopiach, aby uznać je za znaczące.
Naukowcy skupili się na badaniu terpen już od dłuższego czasu i doszli do wniosku, że określone terpeny mogą mieć kilka zastosowań terapeutycznych.
Są one również szczególnie popularne w aromaterpaii ze względu na ich holistyczne i naturalne działanie.
Wiele wskazuje na to, że terpeny są korzystne przy stosowaniu CBD zarówno ze względu na ich specyficzny wpływ na organizm, jak również z powodu przyczyniania się do większej skuteczności produktów CBD.
Najpowszedniejsze terpeny występujące w ekstrakcie CBD to:
· Limonen – ten terpen występuje zwykle w skórce owoców cytrusowych. Jego zapach kojarzy nam się z limonką, pomarańczą i cytryną, ale to nie jest jego jedyny atut. Ma on silne właściwości przeciwgrzybicze, może poprawiać nastrój, hamować niepokój oraz zmniejszać stany zapalne.
· Mircen – mircen to terpen, który odpowiada za ostry, ziemisty i ziołowy aromat wyczuwalny w kwiatach konopii. Biorąc pod uwagę jego budowę to jest to najmniejszy terpen, ale wielkość wcale nie umniejsza jego działaniu – wywiera silne reakcje relaksacujące cały organizm, prowadząc wręcz do uczucia senności. Jeśli chodzi o jego korzyści zdrowotne to obejmują one właściowości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.
· Pinen – znajduje się głównie w iglach sosny oraz w kilku owocach cytrusowych. Jest on stosowany dawna w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek przeciwzapalny, antybakteryjny oraz rozszerzający wydzieliny z oskrzeli.
· Linalol – ten terpen możemy znaleźć również w lawendzie i rumianku, a charakteryzuje go delikatny, kwiatowy aromat. Ze względu na swoje właściwości może być pomocny w zasypianiu oraz działaniu przeciwlękowemu. Ten terpen jest też aktualnie badany pod kątem lekarstwa na białaczkę, rak szyjki macicy i inne choroby nowotworowe.
· Kariofilen – jeden z najbardziej obiecujących terpenów, który występuje również w goździkach, cynamonie i czarnym pieprzu. Niektórym odmianom konopii nadaje ich pikantny, drzewny aromat. Jego najbardziej wyjątkową cechą jest to, iż posiada zdolność interakcji z układem endokannabiniodowym, tak samo jak kannabinoidy. Działa głównie przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
· Humulen – jego działanie koncentruje się na hamowaniu apetytu i właściwościach przeciwzapalnych. Inne rośliny bogate w humulen to chmiel (odpowiada za aromat chmielu), kolendra, goździki i bazylia.
· Terpinolen – odpowiada za dymny i drzewny aromat znajdujący się w konopiach, ale znajdujemy go też w mniejszych ilościach w szałwi i rozmarynie. Jest znany ze swoich właściwości przeciwutleniających, antybakteryjnych oraz lekko uspokajających. Naukowcy odkryli, że pomaga on zmniejszyć nacisk na centralny układ nerwowy człowieka, co oznacza, że wpływa za zmniejszenie poziomu lęku i może wywoływać senność.
Warto zaznaczyć, że terpeny to nie to samo co terpenoidy, ponieważ różnią się od siebie budową molekularną. Terpeny to żywa (świeża) wersja terpenoidów. Za zapach żywej konopii odpowiadają właśnie terpeny wydzielane przez żywiczne gruczoły znajdujące się w dolnej części rośliny. Terpenoidy powstają podczas suszenia i utwardzania kwiatu konopii i są powszechnie stosowane (poza użyciem w przemyśle konopnym) jako składnik perfum, przypraw i olejków eterycznech.
Ostatnie odkrycia wykazują, że terpeny mogą zmieniać czas trwania oraz intensywność efektów spożycia konopii oraz wpływać na zapach i smak pędów. Innymi słowy, bez terpenów działanie różnych odmian konopii o wysokiej zawartości CBD byłoby mdłe i pozbawione dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Podsumowując – czemu zatem dodaje się terpeny do produktów? Bo wzmacniają działanie głównych kannabinoidów. Przykładowo, po dodaniu linalolu i mircenu produkt będzie miał większe właściwości relaksujące i nasenne. Z drugiej strony, dodanie limonenu i kariofilenu może zapewnić wzrost koncentracji i energii.
Flawonoidy
Flawonoidy to trzeci główny składnik konopii obok fitokannabidoidów i terpenów. Flawonoidy to związki w roślinach, które nadają im pigmentację (kolor), filtrują promienie UV, przyciągają zapylacze i zapobiegają chorobom roślin. W konopiach jest ich około 20.
Są bardzo istotną i ważną substancją, ponieważ wykazują dzialanie przecizapalne, przeciwutleniające, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, przeciwnowotworowe i antyalergiczne. Główne trzy flawonoidy występujące w konopiach to :
· kwercetyna – oprócz konopi znajduje się też w zielonej herbacie, czerwonym winie i jagodach. Działa jako środek przeciwutleniający, antywirusowy i przeciwnowotworowy.
· apigenina – składnik takich ziół jak pietruszka, seler i rumianek. Posiada działanie przeciwlękowe i przeciwzapalne.
· kannaflawina A – wyjątkowy składnik konopii o silnych właściwościach przeciwzapalnych
You must be logged in to post a comment.